• PASSION MEETS SPIRIT

Lindemans AALST

1:3

Caruur volley GENT

14:25 / 25:19 / 19:25 / 21:25 / 0:0

SCORE

14

Set 1

25

25

Set 2

19

19

Set 3

25

21

Set 4

25

Spelverdeler Xavier Folguera na opdoffer in competitieopener tegen Gent: "Dit is niet wat we verwacht hadden"

Spelers en supporters hadden uitgekeken naar de competitieopener tegen Gent. De Oost-Vlaamse derby bracht voor Lindemans Aalst echter niet wat ervan verwacht werd. Na een zwakke start herpakten de Ajuinen zich in de tweede set. De opflakkering was van korte duur, want in set 3 en 4 liep Aalst te vaak op het sterke Gentse blok (14-25, 25-19, 19-25 en 21-25).

Bij het begin van de competitie is het altijd uitkijken naar de teams die de coaches tussen de lijnen brengen. Bij de bezoekers stonden met Martijn Colson (als middenman goed voor 15 punten), libero Tim Verstraete en opposite Lou Kindt drie ex-Lindemans-spelers in de starting six. Bij de thuisploeg slechts 1 blijver in de basis, middenman Alex Saaremaa. Verder gaf coach Christophe Achten op de positie van hoofdaanvaller de voorkeur aan de Spanjaard Alvaro Gimeno zodat kapitein Robin Overbeeke in de huppelhoek stond. Hij zag hoe Gent in set 1 via opslagbeurten van Kindt en Ogink een beslissende kloof sloeg. De 14-25-cijfers kwamen hard aan, maar in set 2 leek de Aalsterse motor aan te slaan. Folguera zorgde met een ace voor 10-6 en even later blokte hij de 18-11 op het bord. Wie dacht dat Aalst erop en erover zou gaan, kwam bedrogen uit. Tot 10-10 hield de thuisploeg in de derde set gelijke tred, maar het was de efficiente Ier Ryan Poole die voor Gent de punten sprokkelde. Robin Overbeeke en Robbe Van de Velde, nog niet zo lang terug van zijn avontuur met de Red Dragons, begonnen aan set 4, maar ook zij konden het tij niet keren. De 1-3-nederlaag was een koude douche voor spelers en de talrijk opgekomen fans.

Uiteraard was dit niet wat we verwacht hadden, zuchtte spelverdeler Xavier Folguera na afloop. Onze voorbereiding verliep nochtans positief. We speelden goede wedstrijden tegen een aantal sterke tegenstanders. Wedstrijden met inzet zijn echter nog iets anders, er komt wat meer druk bij kijken. In het begin van de wedstrijd leken we wat nerveus en we haalden niet ons normale niveau. Niet dat Gent iets speciaals deed, het draaide bij ons gewoon niet. In de tweede set liep het dan wel vlot in side-out. We konden ook meer druk zetten met onze service. In de volgende sets ging het telkens mis op de momenten waarop het spannend was. We lieten ons teveel op fouten betrappen. Misschien heeft het te maken met het feit dat we een relatief jong team hebben. Nochtans beschikken we over heel wat potentieel en werken we hard op training. Deze nederlaag is even slikken, maar het seizoen is nog lang. Bovendien staat er komende woensdag al een volgende opdracht op het programma, de uitwedstrijd tegen Menen.

Folguera kwam in het tussenseizoen over van het Franse Cambrai. De trip naar Menen betekent voor hem een terugkeer naar zijn ex-team. De 35-jarige Andorrees speelde twee seizoenen voor de West-Vlamingen (2017-2019) alvorens een jaartje naar Maaseik te gaan. Ik beleefde twee toffe seizoenen in Menen en kijk uit naar het duel van woensdag, ook al spelen ze dit seizoen in een andere sporthal (in afwachting van de bouw van een nieuwe sporthal ruilt Menen de vertrouwde Vauban voor een zaal in Rekkem). Er zijn bij Menen nog een aantal spelers actief vanuit mijn periode: Gilles Vandecaveye, Yentl Bille, Lowie Stuer en ook Jelle Sinnesael die inmiddels assistent-coach is geworden. Ik ben trouwens blij om opnieuw in Belgie te spelen. Ik hou van het volleybal in deze competitie. Ik ga mijn best doen om mee te helpen om de ambities van Lindemans Aalst waar te maken. Waar we kunnen eindigen? Ik zou kunnen zeggen dat we de top vier ambieren, maar laat ons gewoon alles match per match bekijken. Gewoon elke wedstrijd het beste van onszelf geven en we zien wel waar we dan uiteindelijk stranden.

Aalst: Folguera 4, Peters 6, Pitakoudis 11, Gimeno 11, Muukkonnen 7, Saaremaa 6. Libero: Dufraing. Kwamen in : Overbeeke, Van de Velde 4 en Ponseele.

Gent: Brems 3, Ver Eecke 10, Ogink 9, Kindt 5, Poole 19, Colson 15. Libero: Verstraete. Kwamen in: Hofman 3, Held en Breburda.

Star of the game: Ryan Poole.

Tekst: Dominic Beckx.