• PASSION MEETS SPIRIT
05-04-2024

Europees ticket is binnen, ook derde plaats nog haalbaar

We willen in schoonheid eindigen

Na drie speeldagen in de play-offs leek de vierde plaats een zekerheid voor Lindemans Aalst. Vier opeenvolgende nederlagen later voelden de Ajuinen de adem van Waremme in hun nek. In het onderling duel van woensdagavond werd het 1-3 (20-25, 25-19, 20-25 en 17-25) waarmee Aalst meteen ook zeker is van Europees volleybal. Zaterdag zijn de Oost-Vlamingen gastheer voor Menen, het team van toekomstig coach Frank Depestele.

In de vorige drie duels tegen Waremme toonde Lindemans Aalst zich telkens de betere. Toch is de Waalse trip nooit makkelijk voor de Schotte-boys. Bovendien hebben de Luikenaars in de eerste play-offs uit hun geschiedenis niets te verliezen. Ze wonnen al twee keer tegen Menen en legden ook Maaseik (2-3-verlies) het vuur aan de schenen.

Robin Overbeeke, komend seizoen bij Waremme, kreeg tegen zijn toekomstige ploegmaats de voorkeur op Alvaro Gimeno. Hij zag hoe spelverdeler Xavi Folguera in de beginfase van de openingsset geregeld met succes middenmannen Alex Saaremaa en Wojchiech Kraj opzocht. Tot 15-15 was de stand in evenwicht. Met een rake aanval en een block van Overbeeke en vervolgens een bal out van thuisspeler Pierre Perin sloeg Aalst een eerste kloof (15-18). Via een efficiënte Berre Peters en onder meer een ace van Overbeeke liepen de bezoekers verder uit. Robbe Van de Velde benutte de setbal. Met ex-Aalst-speler Roman Abinet in de plaats van de jonge Louis Laenen ging het scorend vermogen van de thuisploeg in de tweede set de hoogte in. Net als in de eerste set verliep ook het eerste deel van de tweede beurt gelijkopgaand. Na een lange rally bracht Abinet zijn team op een 13-11-voorsprong. Ook Perin, komend seizoen bij Maaseik, geraakte in zijn ritme en lukte de 18-13. Aalst kreeg de kloof niet meer gedicht en Abinet bracht de stand in evenwicht. In de derde set bracht Peters Aalst met twee opeenvolgende aces op een 3-7-voorsprong. Via 4-10 ging het naar een schijnbaar comfortabele 9-16. De Wawa’s slopen nog dichterbij (16-18), maar uiteindelijk haalde Aalst de set binnen (20-25). Daarmee stelden de Ajuinen ook hun Europees ticket voor komend seizoen veilig. In de vierde set bracht de

ingevallen Lampros Pitakoudis met een killblock op Sam Fafchamps de stand op 6-11. De schwung zat erin en Overbeeke en co pakten hun derde play-off-zege.

We boekten een verdiende zege, had ook assistent-coach Joost Van Kerckhove gezien. We toonden veel enthousiasme en vechtlust, iets wat we de voorbije matchen een beetje misten. Spelverdeler Xavi Folguera speelde een sterke wedstrijd. In de eerste set maakte Waremme wat foutjes, mede doordat wij hen onder druk zetten. In money time slaagden we erin om afstand te nemen. In de tweede beurt haalde de thuisploeg een goed niveau en wij hadden niet meteen een antwoord klaar. Als Waremme dat had kunnen volhouden, was het een moeilijke avond geworden. We zijn echter rustig gebleven en bleven enthousiast waardoor we in de derde set vrij snel afstand konden nemen. Waremme kroop nog dichter tot 16-18, maar je voelde dat het ok zat en dat we het zouden afmaken. Het was dan een kwestie om in set 4 op ons élan door te gaan. Wij zijn ons werk blijven doen, terwijl bij Waremme de hoop afnam.

Door de driepunter in Waremme is Lindemans Aalst zeker dat het na een jaar afwezigheid volgend seizoen opnieuw op het Europese toneel mag aantreden. Daar hebben wij op geen enkel moment aan gedacht en er is vooraf ook totaal niet over gesproken. Het belangrijkste was dat we na de voorbije wedstrijden opnieuw het plezier en de drive terugvonden. Er moest een antwoord komen op de afgelopen mindere matchen. Misschien dat de zekerheid over het Europees ticket onbewust voor een opluchting zorgde, maar dat heeft ons niet bezig gehouden. Dat neemt niet weg dat ons doel bereikt is. Maar na iedere match moet je jezelf nieuwe doelen stellen. Wij willen in schoonheid afscheid nemen door de twee resterende matchen winnend af te sluiten.

Zaterdag thuismatch tegen Menen

Eerstvolgende opdracht voor de Ajuinen is de thuismatch van zaterdag tegen Menen. De West-Vlamingen konden in de nacompetitie nog niet zegevieren en zijn fel gehavend door blessures, vertrekkers en afwezigen. De kans is groot dat Menen zaterdag opnieuw maar negen spelers op het wedstrijdblad zal krijgen, weet Van Kerckhove. We mogen de tegenstander echter zeker niet onderschatten. Spelverdeler Seppe Van Hoyweghen speelde de laatste twee wedstrijden noodgedwongen als opposite en scoort ook zijn punten. Menen zal er alles aan doen om zijn eerste overwinning in de play-offs binnen te halen. Wees er maar zeker van dat Frank Depestele niet naar Aalst komt om de zege weg te geven, zeker niet tegen zijn toekomstige ploeg. Op papier moeten wij in staat zijn de drie punten thuis te houden, maar we zijn op onze hoede.

Als Aalst een driepunter pakt tegen Menen, dan speelt het op de slotspeeldag tegen Haasrode-Leuven mogelijk het rechtstreeks duel voor de derde plaats. De Leuvenaars ontvangen op zaterdag eerst nog Waremme. VHL telt momenteel nog twee punten voorsprong, maar die slotmatch in Schotte wordt inderdaad misschien nog beslissend voor de derde plek. Dat moet ons doel zijn. Mogelijk recupereren we voor dat duel Alesksi Muukkonen na zijn knieblessure. Middenman Hiago Crins komt dit seizoen niet meer in actie. Hij liep een breukje in de voet op.

Waremme: Coosemans 3, Klinkenberg 14, Fafchamps 6, Laenen 8, Perin 11, Vandooren 3. Libero: Cocchini. Kwamen in: Abinet 9, T. Van Looveren, Van Loon 2.

Aalst: Folguera 1, Peters 15, Kraj 3, Overbeeke 17, Van de Velde 17, Saaremaa 9. Libero: Dufraing. Kwamen in: Gimeno 1, Beelaert en Pitakoudis 5.

Star of the game: Robin Overbeeke.

Tekst: Dominic Beckx.

Blijf steeds op de hoogte.
Download onze mobiele app